Het Boek zelf ligt niet zwaar op de maag, zoals de grauwe erwten met uien en spek, overgoten met heet varkensvet vroeg wel lagen

Met dank aan Dana Ploeger 3 juli 2021, 01:00 https://www.trouw.nl/recensies/frisse-blik-op-nostalgische-zoete-eilandkeuken~b4693a2b/

Zware, maar smakelijke en vaak zoete kost kent de oorspronkelijke keuken van de Waddeneilanden. Het verrassende kookboek Lekker Wads biedt een waaier aan vergeten gerechten als vlotte broeder (tulband), beulengort (pap), sakmeel (koek) of Terschellinger kylstje (troet). De pot van toen geeft niet alleen een mooi inkijkje in de eetcultuur, maar ook in de transformatie van de eilanden van gemeenschappen met louter boeren en vissers tot de toeristische vluchtoorden van nu.

Het boek zelf ligt niet zwaar op de maag, zoals de grauwe erwten met uien en spek, overgoten met heet varkensvet vroeger wel lagen bij auteur Lodewijk Dros, zelf Texelaar. Hij pent de 200 jaar culinaire geschiedenis zwierig op en doorspekt die met smakelijke anekdotes van historische figuren en zijn eigen familie.

Een gouden zet is de moderne draai die de Texelse kookspecialist Annette van Ruitenburg aan de gerechten van toen geeft. Haar opgefriste Friese hummus van Kollumer-erwten doen de smaakpapillen weer aanslaan. En wat te denken van boekweitpoffers met zeekraal of gemengde bonen gestoofd in rode wijn met venkel? Dergelijke duurzame maaltjes zijn juist nu weer helemaal hip.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *