Van Texel tot Fanø is er een overeenkomende eetcultuur. Lodewijk Dros, één van onze oprichters, heeft samen met Annette van Ruitenburg de historische Wadse (eet)cultuur uitgeplozen en vertaald in het boek Lekker Wads.

Smakelijke verhalen en prachtige gerechten uit een (on)zalige eetcultuur ‘Wat aten mijn Texelse opa’s en oma’s eigenlijk?’ vraagt Lodewijk Dros zich af. Onder de gerechten en drankjes die tegenwoordig op de eilanden als authentiek worden aangeprezen, is nauwelijks iets terug te vinden van wat zijn grootouders destijds op tafel zetten. Het Waddengebied is gemoderniseerd door de maalstroom van het toerisme en daarbij is de oorspronkelijke culinaire cultuur weggevaagd. ‘Lekker Wads’, hoe smaakte dat?

Via kinderboeken, familieoverlevering en talloze bronnen – van West-Friesland tot Denemarken – ontdekt Lodewijk Dros de vergeten en verguisde keuken van het Waddengebied. Met kookspecialist Annette van Ruitenburg schetst hij de traditionele eetgewoonten van de eilanden. Een duik in de geschiedenis levert vermakelijke ontdekkingen op:
• Troje zou nooit ontdekt zijn zonder de lammetjespap van de Texelse Maartje;
• als walvisvaarder kon je maar beter geen ijsbeer eten;
• de favoriete Terschellinger hap van prins Hendrik was snert.

En passant levert Lekker Wads verrassende inkijkjes in de erotiek van duinen en dominees, de overdaad en armoe van boeren, vissers en jutters, de lekkernijen van prinsen en kinderen en van een revolutionair. Lodewijk Dros (1964) studeerde theologie en werkt bij dagblad Trouw.

In 2019 verscheen Eiland in de nevel. Romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel in 1791. Volgens NRC Handelsblad ‘een heerlijk boek’. Annette van Ruitenburg (1961) is mediator en promotor voor producten uit het Waddengebied en woont op Texel. Ze won in 2015 de Gouden Kookboekverkiezing met Liever lokaal, met foto’s van Ruth de Ruwe, die ook de fotografie verzorgt van Lekker Wads.

Comments are closed